Днес е Световният ден на зрението. Той се отбелязва във втория четвъртък на месец октомври, по инициатива на Международната агенция за превенция на слепотата (МАПС). Тази година датата е 8 октомври, а мотото е "Виждаме надежда!".


Нова високотехнологична апаратура за очна диагностика вече работи в бургаския Медицински център „Оксиком“. Портативният авторефрактометър Handy Ref  позволява да се открият различни рефракционни нарушения и да се определи с точност степента на патологични състояния като далекогледство, астигматизъм и късогледство.


Очень современная аппаратура для глазной диагностики в распоряжении специалистов Медицинского центра «Оксиком» - гор. Бургас. Революционный аппарат – «Angioplex OCT Cirrus» мирового лидера в производстве глазной аппаратуры – «Zeiss», позволяет врачам просматривать и исследовать невидимые до сих пор слои на глазном дне пациентов.


Спортът може да забави или предотврати развитието на макулна дегенерация и други често срещани заболявания, водещи до загуба на зрение, като глаукома и диабетна ретинопатия, сочат нови изследвания, цитирани от изданието "Medical Express".


Италиански учени твърдят, че Covid-19 оцелява по-дълго в очите, отколкото в носа. Изводът е базиран на изследване на 65-годишна пациентка, пътувала от Ухан за Италия през януари 2020 г.


От днес до края на извънредното положение, въведено във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 у нас, МЦ „Оксиком“ ще консултира пациенти както онлайн, така и по телефона /056/ 860 210/


Свръхмодерна апаратура за очна диагностика вече е на разположение на специалистите от МЦ „Оксиком“ - Бургас. Революционният апарат - „Angioplex OCT Cirrus“ на световния лидер в производството на очна апаратура – „Zeiss“, позволява на лекарите да надникнат и изследват невидими досега слоеве в очното дъно на пациентите.


Кампания с безплатен скрининг за глаукома организира МЦ „Оксиком“ – Бургас, от 8-ми до 14-и март. Поводът е Световната седмица за борба с глаукомата, която се провежда всяка година по инициатива на Световната глаукомна асоциация (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA). Тази година кампанията преминава под наслов: "Изследвайте се за глаукома - спасете Вашето зрение".


Активният начин на живот е ключ към цялостното здраве на човека. Това доказват редица изследвания, целящи да ни накарат да се раздвижим. Скорошно откритие обаче показва, че спортът е свързан и със здравето на някои неочаквани системи на тялото - като зрението.

Американски офталмолози твърдят, че редовните тренировки могат да намалят риска от развитие на глаукома с до 73%, предават от Академията по офталмология на САЩ. Резултатите от изследването бяха представени  от авторите му - специалисти от Университета в Калифорния.


Безплатен скрининг за диабетна ретинопатия ще се проведе в МЦ „Оксиком“ този месец. Инициативата е част от  кампания на Българското дружество по офталмология, която ежегодно се провежда във водещи клиники в цялата страна по повод предстоящия Световен ден за борба с диабета.


Комбинирано лечение ефективно забавя развитието на миопията при децата. Това твърдят японски офталмолози. Изследване, продължило две години, показва че съчетанието между два класически метода за борба с късогледството - контактните лещи и капките за очи, води до 28% до 38% по-добри резултати, от случаите, където се прилага само едно от леченията, пише “Medical Express”.


Днес е Световният ден на зрението. Той се отбелязва във втория четвъртък на месец октомври, по инициатива на Международната агенция за превенция на слепотата (МАПС). Тази година датата е 10 октомври, а мотото е “Зрението на първо място!”.


Модифицирани очила с добавена реалност биха могли да подобрят мобилността на хора със слабо зрение. Това показват изследванията на Института по медицина към Южнокалифорнийския университет. Средните резултати от техния експеримент показват около 50% подобрение на мобилността и до 70% на ориентирането в пространството, предава журналът “Medical Xpress”.


LED крушките повишават риска от увреждане на ретината и нарушават нормалния цикъл на сън при човека. Това твърдят фрески учени. Причината за това се крие в “синята светлина” на този специфичен вид осветление.

До края на 2019-а година очните специалисти на Медицински център „Оксиком“ ще оперират безплатно  възрастните пациенти  от домовете в Бургаска област и по-конкретно тези, които страдат от напълно лечимата катаракта, но нямат възможност да си позволят тази операция и импланта. Това обяви д-р Малина Топчийска по време на празничния коктейл по случай 20-годишнината на медицинския център.

 


Скъпоструващият  медикамент  „Eylea“, който се използва при лечение на макулна дегенерация и диабетна ретинопатия, от днес вече ще е в пъти по-достъпен за бургазлии.  Доскоро приложението му бе финансово непосилно за голяма част от пациентите. Само няколко клиники в страната са одобрени и предлагат лечението с него по Здравна каса, като процедурата включва финансиране на 75% от стойността му.


При заболявания на очите организмът се нуждае особено много от витамини А, В и С, т.е. “класическите” антиоксиданти + многофункционалния витамин В. Затова и правилното хранене, насочено към запазването на очите и поддържането на техните функциите, трябва да включва в себе си продукти, в които тези витамини са в по-голямо количество.


Все повече в ежедневието сме изправени пред ситуации, когато се налага да използваме компютри, телефони и таблети за по-продължително време. Изобилието от информация, която набавяме по този начин, е незаменимо, но винаги си задаваме въпросa - има ли санитарен максимум на използване на източниците на изкуствена светлина и колко е той?


Дългите часове пред екраните на лаптопа, телефона и таблета са свързани с ”епидемия на късогледство” сред младите. Това твърдят северноамерикански специалисти. Броят на регистрираните случаи се е удвоил между 1972 и 2004 година и продължава да се увеличава с темпове, често асоциирани с термина “епидемия”.


Кампания за безплатни очни прегледи за глаукома организира МЦ „Оксиком“ - Бургас от 10-и до 16-и март. Поводът е Световната седмица за борба с глаукомата.


<< предишни 1 2 3 4 5 следващи >>